maanantai 11. marraskuuta 2013

Hyppytekniikkaa oppimassa vol. 1

Mikä informaatioähky onkaan! Oltiin Uun kanssa Ulla Kaukosen hyppytekniikkakurssilla koko viikonloppu.

Molemmat päivät alkoivat teorialla. En varmaan koskaan ole jaksanut niin hyvin keskittyä millään luennolla! :D Kertonee asian mielenkiintoisuudesta! Suurin motivaattori itselleni tällä kurssille osallistumiselle oli terveys. Kuinka saan pidettyä oman koiran terveenä aina seniori-ikään saakka. Ja tämä oli juurikin se pointti mitä Ulla toi lauantain teorialuennolla esille monta kertaa. Oletko koskaan miettinyt, että väärällä/huonolla tekniikalla hyppäävä koira rasittaa kroppaansa epätasaisesti mikä saattaa lisätä esim. nivelrikon ja spondyloosin kehittymisen riskiä?? Pelkkä hyppäämisen taito ei riitä, on huolehdittava lihashuollosta ja reagoitava heti, jos koiran liikkuminen radalla muuttuu. Koirat on luonnostaan etupainoisia --> liikaa rasitusta etuosalle, riittämätön lapatuki--> jumit, kivut --> voivat kroonistua --> myöhemmällä iällä nivelten kuluminen.

Yllätys yllätys ohjaaja on koiralle suurin häiriö radalla. Koira tulisikin opettaa suorittamaan hypyt itsenäisesti keskittyen nimenomaan esteeseen ja hyppäämiseen. Yleisestikkin hyppyjä palkataan aivan liian vähän verrattuna keppeihin ja kontakteihin. Tekniikkatreeneissä palkataan AINA hyppäämisestä (vaikka koira varastaisi) jolloin motivaatio kasvaa, nopeus kasvaa sekä estehakuisuus kasvaa. Aina radalla lähtiessä koiran on katsottava ETEENPÄIN, siinä istuessaan ja katsellessaan koira arvioi esteiden korkeuksia, etäisyyksiä ja linjoja.

Painonsiirtotreeniä tarvitaan etäisyydenarviointia enemmän. Painonsiirrot taaksi ja katse ETEEN. Tärkeää huomioida miten koira istuu lähdössä. Istuuko se jalat levällään, pyllyllään ja napakasta takajalat alla ja ryhti hyvänä. Kannattaa kiinnittää huomiota!

Hyppytekniikan opettaminen on pitkäjänteistä työtä. Parilla treenillä silloin tällöin on turha odottaa tuloksia. Säännöllisyys on tärkeää ja hyvä suositus on treenata hyppytekniikkaa kerran viikossa toistomäärin pysyessä maltillisena n. 2-6 toistoa. Laatu korvaa määrän! Sen voi liittää muuhun treeniin, kunhan tekee sen aina treenin aluksi. Säännöllisellä harjoittelulla näkyy tuloksia jo 3 kk:ssa, jo enemmän ongelmia menee aikaakin tottakai enemmän. Jos paljon ongelmia, kannattaa jättää ratatreeni tauolle ja keskittyä pelkkään tekniikkaan. Ohjausta ja ohjauskuvioita voi tehdä radalla ilman rimoja ja kontakteja ja keppejä voi toki treenata.

Ennen harjoituksia Ulla kävi jokaisen koiran läpi; katsoi ravin suoralla ja ympyrällä sekä testasi tasapainoa. Uulla takapään tasapaino vaatii kehittämistä. Lisäksi U on todella lihaksikas ja myöhemmin harjoituksissa tulikin ilmi, että voimaa on mutta se ei osaa käyttää sitä hyödyksi.

Lauantain harjoitukset olivat set point ja perussarja. 
 Treenattiin painon siirtoa taakse. Tässä harjoituksessa näkyi hyvin se, että U ei osaa kanavoida lihastensa voimaa oikein. Lisäksi Uulla on probleemaa alastulossa (töminää), mutta korjaa toistoja tehdessä.
Pään ollessa hypyn aikana korkealla laskeutuu hyppy heti okserin taakse. Tätäkin U korjaa toisto toistolta paremmaksi.

Tässä(kin) tärkeää lähtöasento: ryhdikkäästi koira istumaan ponnarin taaksi ja focus ETEEN.
U jää helposti istumaan oikealle kankulle --> tarkkuutta istuma-asentoon. Opetan Uun tulemaan jalkojen väliin, joka automaattisesti korjaa istuma-asentoa.

Koiran kehittyessä voi okserin korkeutta nostaa. 

Jos hyppykaari ei ole hyvä, voi okserin tilalle rakentaa matalan sianselän.

Uulle palkka lelulla, että saa virettä paremmaksi.


Rytmitysharjoitus. Koiran koottava (tehtävä painonsiirto) jokaisen hypyn jälkeen.

Hyppääkö koira suoraan vai hakeutuuko jompaan kumpaan reunaan? --> voi korjata laittamalla rimat vinoon --> koira menee sieltä mistä aita on matalin. Voi laittaa myös ristikot.

Jos pää nousee --> rimat matalammiksi. Keskittymistä voi parantaa haastavamman näköiset esteet.

Voi kokeilla kahdesti, korjaako koira suoritustaan? Jos ei korjaa on harjoitusta muutettava.

Esteet makseilla maksimissaan 30 cm!! Ei koskaan enemmän!

Uulla hyvä rytmitys, mutta hakeutuu oikeaan reunaan --> rimat vinoon, jolloin hyppää paremmin keskeltä. Loppua kohden hyppy leviää--> tuen puute --> syvät lihaksen treeniin! Tässäkin harjoituksessa alastuloissa töminää--> hiljenee toistojen myötä. 

Tämän harjoituksen yhteydessä todettiin, että U ei kävele suoraan. Heikkoutta siis takapäässä ja syvissä lihaksissa. Treeninä tähän hidas kävely. Itse kävelen takaperin Uun edessä ja namilla kävelytän Uuta ja palkkaan suoraan kävelemisestä. Uullahan oli oikealla jumia, joka hoidettiin fyssarin toimesta. Uu liikkuu vinosti vanhasta tottumuksesta ja nyt opetellaan "oikeaa" kävelyä ja liikkumista.

Nämä blogitekstit on tosi tiivistettyjä lyhennelmiä koulutuspäivistä. Toivon ettei kukaan tee harjoituksia omien koiruuksien kanssa, ellei saa apua hyppyjen arviointiin! Hyppytekniikkakursseja järjestetään monissa seuroissa ja omaan seuraan voi aina kutsua kouluttajan. Meidänkin seurassa tämä koulutus oli selkeästi suositumpi, kuin esim. ulkopuolisen kouluttajan agilitykoulutukset. 
Toivonkin näiden herättävän enemmän kiinnostusta oman koiran terveyteen ja hyppytekniikkaan ja suosittelen lämpimästi hakeutumista tekniikkakurssille! Jos ei koiran kanssa, niin edes kuunteluoppilaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti