Jos ensimmäisen päivä oli valtaisa informaatioähkypäivä ei jäänyt toinen päivä yhtään huonommaksi. Toisena päivänä tuli jopa enemmän itseäni kiinnostavaa asiaa ja asioiden sulatteluun on mennyt aikaa. Eikä sulattelu ole vieläkään valmis. Tästä tuleekin maratonpostaus :D
Päivä aloitettiin perus hyppäämiseen liittyvillä asioilla. Koiralla voi olla ongelmaa yhdellä tai useammalla hyppäämisen osa-alueella. Moniongelmaisille varsinkin suositellaan ammattilaisen silmän alla treenaamista, jotta oikeat harjoitukset saataisi selvitettyä kyseiselle koirakolle.
Jokainen hyppy tulisi opettaa koiralle aivan samoin, kuin muutkin esteet esim. kontaktit ja kepit. Koiraa ei saisi päästää hyppäämään jos se katsoo ohjaajaan. Tällöin koira väkisinkin hyppää pää pystyssä. Eli AINA focus ETEENPÄIN.
Koiralle tulee opettaa kaikki esteet niin, että se suorittaa ne itsenäisesti. Käännösten opettamisessa tulikin kiinnittää huomiota palkan sijaintiin.
Koirat ovat mestareita kompensoimaan kipua. Siksipä juuri koiran kipua on vaikeaa tunnistaa. Toiset yksilöt sietävät kipua enemmän kuin toiset. Vauhdin muutos on yleisin näkyvä syy kipuun, mutta ei todellakaan aina. Puolierot tulisi opetella tunnistamaan ja kipukohdan tulisi löytyä. Lisäksi on hyvä miettiä mistä kipu voi olla peräisin. Onko esim. koira kaatunut, pudonnut jostain tms. Kipukohta voi olla todella vaikeaa löytää! Varsinkin kivun kroonistuessa.
Kompensaation aikaansaamat hyppyvirheet ovat yleensä haastavia korjata ja vaativat pitkäjänteistä treenaamista.
Korkean vireen omaavat koirat ovat yleensä huolimattomampia hyppääjiä eikä rimojen räiskäminen niitä haittaa. Nopean ja korkean vireen koiran kanssa tulisikin keskittyä ekstra hyvin hyvään ja oikeaan hyppytekniikkaan.
Hitaampi koira yleensä ajattelee enemmän ja tällöin tarvitsee vähemmän tekniikkatreeniä.
Koiran keskittymiseen vaikuttaa moni asia, joten häiriötreenin tekeminen myös tärkeää. Kun focus on ETEEN voi ohjaaja alkaa liikkumaan koiran suorittaessa hyppyä/hyppyjä. Tulisikin miettiä millaisia tilanteita kisaradalla voisi tulla eteen.
Alusta vaikuttaa joillakin koirilla paljon suoritukseen. Siksipä harjoituksia kannattaakin tehdä erilaisilla alustoilla. Kisojen lämmittelyssä set point - harjoitus on hyvä lämmittelyharjoite, sillä sitä suorittaessa koira saa hyvän tuntuman alustaan niin ponnistaessa kuin laskeutuessakin.
Hyppyongelmien taustalla voi olla myös rohkeuden puute. Teknisesti hyppy voi olla hyvä ja ongelmia tulee esiin varsinkin rimojen noustessa kohti kisakorkeutta. Herkälle koiralle jo yksikin riman pudotus voi riittää musertamaan itseluottamuksen kokonaan. Hyppytekniikkaharjoitukset ovat hyviä parantamaan itsetuntoa ja koira saa palkan JOKAISESTA suorituksesta. Ongelmat pilkotaan osiin ja näin saadaan itseluottamusta paremmaksi. Töitä se teettää, mutta kärsivällisyys palkitaan.
Pennuista, niiden kehityksestä ja harjoittelusta käytiin myös läpi paljon asioita. Muutama juttu tulisi erityisesti muistaa:
* Viimeiset kasvulevyt sulkeutuvat n. 14 kk iässä, isoilla myöhemmin.
* Muu kroppa kehittyy vielä 2-3 vuoden ikään.
* Rimat aikaisintaan 10-12 kk iässä
* Korkeuden harjoittelu MALTILLA, n. 15-18 kk iässä
Onko tullut mietittyä, että lonkkamaljojen löysyys voi olla viiten pentuajan liiallisesta rasituksesta? Tai, että lihasjumit voivat vaikuttaa luuston kehitykseen?
Alastulot ovat pentujen suurin ongelma --> lihaksiston ja kropan hallin puute. Huomiota kiinnitettävä pään asentoon ja selän pyöreyteen.
Ohjaustekniikat tulisi opettaa ilman rimoja, ettei hyppykuormitus nouse liian suureksi. Aluksi kokonaan ilman rimoja, silloin tällöin voi käyttää ponnareita.
Viimeisenä luentoaiheena olikin fyysinen kunto ja kunnon kohotus. Tämä oli ehkä kaikkein mielenkiintoisin aihe! :)
* Nuori koira palautuu vanhaa nopeammin
* Viikossa vähintään yksi lepopäivä, joka ei kuitenkaan tarkoita sohvalla makaamista. Tällöin hyvä tehdä 30-40 min ravilenkki.
* Jos koira itsenäisesti liikkuu kovalla tempolla on ihmisen hillittävä sen vauhtia --> esim. namin piilotus heinikkoon, metsään tms. jolloin koiran liikuttava hitaammin.
* Hitaampi koira tarvitsee ihmisen pakottamaa treeniä esim. pallon heiton, metsälenkit, liikkuminen toisten koirien kanssa.
* LIIKA ON LIIKAA KAIKISSA LAJEISSA!
Treenin määrästä vielä sen verran:
* Muun treenin ohella: 1-2 krt/vko, 1-2 harjoitetta, 2-6 toistoa. Laatu korvaa määrän!
* Jos vain hyppytreeniä 3 krt/vko, 2-3 harjoitetta, 2-6 toistoa.
* Myös aikuisille koirille ratatreeniä ilman rimoja --> itseluottamuksen parantaminen ja etäisyyksien arviointi paranee.
* Ohjaustekniikoita voi harjoitella muuallakin kuin treenikentällä!
Kakkospäivän hyppyharjoitukset olivat: Etäisyyden arviointi, alastulo harjoitus ja liikkuva hyppy.
Etäisyyden arviointi oli Uulla kunnossa. Tuen puute saa hypyt leviämään loppua kohden ja töminää siis myös oli.
Alastulo harjoitus on tärkeä Uulle. Sarja on pidettävä lyhyenä (edellinen postaus), sillä pää nousee muuten helposti ja töminä voimistuu. Tätä harjoitusta ei tarvitse Uun tehdä usein. N. kerran kuudessa viikossa riittää. Set point ja perussarja tärkeämpiä harjoituksia tässä vaiheessa.
Liikkuva hyppy tehtiin korkeuden nostona. Eli viimeisen riman korkeus nousee 5 cm kerrallaan ja loppuu aina aloituskorkeuteen. Tätä harjoitusta ei tehtykkään kuin yksi toisto, sillä U oli tässä vaiheessa sen verran väsynyt. Kotiläksyksi saatiin kokeilla, ja huomioida tarkkaan töminän määrä ja mahdolliset epävarmuudet. Jos koira osoittaa yhtään epävarmuutta --> rima alemmas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti