tiistai 17. huhtikuuta 2018

26.3. rallytoko


Maaliskuun lopulla pääsin osallistumaan Uun kanssa rally-tokon tuomariharjoittelijan treeneihin. Tarkoituksena oli tehdä kisanomaista ratasuoritusta ja "tuomari" pisteytti sen. Voin sanoa, että  kiireisen yövuoron jälkeen muutaman tunnin unilla sitä ei todellakaan ole parhaassa mahdollisessa vireessä tekemään koiran kanssa kisanomaista suoritusta. Luvattu mikä luvattu ja lähdettiin kokeilemaan. Hyvä että mentiin, sillä kotiinviemisiksi tarttui PALJON huomionarvoisia ja treenattavia asioita. Iso kiitos Pia! :)

Ensimmäiselle radalle lähtö tuli aika lennosta. Kisoissahan olen paikalla aina ajoissa ja aloitan ns. virittelyn ajoissa ja samalla saan ajettua yli-innokkuuden/keulimisne alas ja ajatuksen mukavaan ja rentoon työntekoon. Nyt ei tämmöiseen olut mahdollisuutta ja lyhyet virittelyt eivät todellakaan riittäneet. :( U keuli aivan liikaa broileripyöryköiden vuoksi ja tekeminen oli pelkkää sähläämistä / kontaktin herpaantumista. Viime kisojen flow oli muisto vain... kaukainen semmoinen. 

Treenilista täydentyi siis virittelystä ja nopeasta radalle menosta, jos suoritusvuoro on osunut ensimmäiseksi. Kisoissa on kaksi minuuttia aikaa rataan tutustumisen jälkeen valmistella koiraa.

Tehtiin ALOKAS-luokan rata sekä soitellen sotaan meiningillä AVOIMEN luokan rata. Listaan alle jutut, mitä nousi treenattavaksi. Lisäksi treenattiin tulevaisuutta varten käytösruutua.

ALO-rata
- Vire liian korkea: näkyi mm. haahuiluna, nuuskimisena, taskujen pureskeluna
--> ohjaaja "jäätyy" koira jäätyy

- Pitää olla tarkkana kummalta puolelta (vasen vai oikea) sivulle tulo!

- Jos hihna menee jalkojen väliin--> yritä saade se pois! Tulee nopeasti mm. rintamasuunta virhe. U myös käy puremaan hihnaa.

- Eteentulojen suoruu.

AVO-rata
- Mieti missä kohtaa irroitat hihnan ennen suorituksten alkua. Tee tästä rutiini.

- Istumasta seisomaan --> hyvällä mallilla --> vahvista. Muista jättää riittävästi tilaa kyltille!

- Hyppy --> ota juoksuaskeleet max. 2m, koska U on iso koira.

- Huolellisesti opettele milloin koira laitetaan istumaan! (istu, eteen istu, sivulle istu)

- Suoruus! Takapään käyttö --> kohti tiukempia käännöksiä

- Pyörähdyksen aikaisempi ajoitus, koska U hidas pyörähtäjä.

- Kumartelu pois! Vauhdin hiipuminen pois ennen tehtävän suorittamista (esim. pyörähdys)! Taputukset ym. vähemmälle. Jatkuva "imuttaminen" pois. Käsiavut ok, kunhan niihin ei liity apuaskeleet/kumartelut. ALOssa pieni kumartuminen vielä sallittua

- Houkutus treenattava! Vire, kontakti!

- Maalissa heti koira kiinni ja sitten vasta kehut.

KÄYTÖSRUUTU (VOI, MES):
- Koira aina kytkettynä!
- Vas. sivulla istu --> pidä kontakti! U alkaa tarjoamaan herkästi sijaistoimintoja joista tulee miinusta.
- Treenaa! Eri asennot (sivulla, edessä, istu, maassa, MES seiso)
- Ohjaaja kohti kylttiä. Koiran/ohjaajan oltava suoritusalueella (onko sivulla vai edessä).
- Muista treenata erilaisissa häiriöissä!

SUMMA SUMMARUM:
Avo-luokan tehtävissä vielä paljon töitä. Hyvällä mallilla ollaan, mutta kisavalmiuteen on vielä matkaa. Temppuja treenattava mahdollisimman itsenäisiksi (esim. pyörähdys, eteentulot), ettei sitten myöhemmin tule turhia miinuksia liioista apujen käytöistä.

Treenit kylteillä vain muutaman kyltin mittaisia. Ja samalla tulee ns. kylttikokemusta ja oma sijainti asettuu paremmin. Mie tuppaan aina menemään aivan liian lähelle kylttejä. Hyvä kikka on myös treenata lyhyillä (parin metrin) kylttiväleillä.

Tulipas tylsä teksti, kun ei kuviakaan ole käytetävissä. No, onhan tämä enimmäkseen itselle pieni muistutus siitä mihin kiinnittää jatkossa huomioo. :) Toivottavasti tässä olisi hyviä vinkkejä muillekkin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti